VOLTAIR

Near Alexanderplatz, an office world is being created that transfers the urban character of the location into an inspiring working environment. A multitude of office boxes condense into a cluster of different spatial references.

Project:
Voltair

Year:
2014 – 2022

Location:
Berlin, Germany

 1110

VOLTAIR is a conceptual fusion of office spaces, innovative co-working areas, and communicating meeting zones. The project reflects individual working clusters as flexible spatial units. On the ground floor, the building opens up towards the streets and towards the inner courtyard designed with trees and sitting areas.The volume of the new building is divided into several cubes according to its differentiated use. The design is characterized by the horizontal glazed gap, which runs across the building like a stress fissure. In this intermediate space, located at the level of the light rail viaduct, the creative energy radiates into the urban space and networking becomes an event. The ground floor houses commercial areas, gastronomy and green spaces, which complement a contemporary working environment.

1112
2764
1109

Client:
Volt Berlin GmbH

Partner in charge:
Jürgen Mayer H.
Hans Schneider

Project leader:
Marcus Blum

Team:
Dr. Paul Angelier 
Christoph Emenlauer
Bart van den Hoven
Antje Kalus
Mael Kang
Simon Kassner
Elina Kolarova
Mehrdad Mashaie
Julien Sarale
Jonas Wenzke

Collaborations:
Structural Engineers: AWD Ingenieurgesellschaft mbH Berlin
Building Service Engineers: IGTech GmbH
Building Physics: Möhler + Partner
Fire Prevention Engineers: hhp berlin Brandschutz
Facade Planner: Knippers Helbig
Landscape Architects: TOPOS Stadtplanung, Landschaftsplanung Stadtforschung
Lighting Concept: Licht Kunst Licht AG


Next

770 762 761 757 765 763 774 773 760 757 759 766
METROPOL PARASOL
Redevelopment of the Plaza de la Encarnacion